Graviditetsdepression

Du har gjort ett graviditetstest och berättat den glada nyheten. Alla säger ”Grattis! Du måste vara såå lycklig”. Ja, du är glad över att vara gravid, men du känner dig inte himlastormande lycklig. Ibland är du faktiskt ganska olycklig. Och för att göra saken värre, känner du dessutom en viss skuld över att du är olycklig, vilket gör dig ännu mer nedstämd. Är det något som är fel? Nej.

Tecken på depression

Graviditeten kan vara en lycklig period, men inte alltid och inte för alla. Minst 10 % av alla gravida går igenom perioder av depression. Det är lätt att försöka bortförklara sådana känslor, eftersom vi alltid har fått höra att graviditeten ska vara en glad och lycklig tid. Det är också lätt att tänka att det är vanlig nedstämdhet som kanske hör till en graviditet. Men depression kan bli ett allvarligt problem för vissa kvinnor.

Du kan ha en depression om du känner av följande symptom:

• koncentrationssvårigheter

• oro

• irritation

• sömnsvårigheter

• extrem och ihållande trötthet

• ökad eller minskad aptit

• en känsla av att ingenting känns roligt eller intressant längre

• ihållande nedstämdhet, sorgsenhet

Vad är orsaken?

Vissa experter tror att graviditetshormoner (som stormar runt i kroppen under den nio månader långa resan) ibland kan vara orsaken. Hormonsvängningar påverkar alla gravida kvinnor, men vissa känner av det mer än andra.

En annan viktig orsak till depression är relationsproblem – i synnerhet om du har konflikter med din partner.

Andra orsaker:

Tidigare depressioner (egna eller i familjen)

Om depression förekommer i familjen/släkten, eller om du själv tidigare haft en eller flera depressioner, är det troligare att du drabbas under graviditeten.

Stressande livshändelser

Ska du flytta innan bebisen kommer? Har du problem på jobbet? Alla stora förändringar i livet (t.ex. att flytta, skilja sig eller förlora jobbet) kan orsaka depression.

Problem under graviditeten

En problemfylld graviditet (med t.ex. kraftigt morgonillamående) kan faktiskt leda till depression.

Svårigheter att bli gravid eller tidigare missfall

Om du svårt att bli gravid, eller tidigare haft missfall, kanske du känner oro över graviditeten och är extra nervös för att allt verkligen ska gå bra.

Tidigare övergrepp

En graviditet kan utlösa smärtsamma minnen hos kvinnor som utsatts för känslomässiga, sexuella, fysiska eller psykiska övergrepp. Kroppen förändras utan att du kan påverka det, och det kan leda till att undanträngda problem och minnen dyker upp till ytan. Din kropp förändras utan att du kan påverka det, vilket kan påminna den förlust av kontroll som du tidigare upplevt.

Vad kan jag göra för att må bättre?

Ta det lugnt. Motstå frestelsen att hinna med så mycket som möjligt innan barnet kommer. Du kanske känner att du måste inreda barnkammaren, städa hela huset eller arbeta så mycket som möjligt före mammaledigheten, men låt bli. Sätt dig själv överst på att-göra-listan. När barnet väl kommit kommer du inte att ha så mycket tid för dig själv. Läs en bok, ät frukost i sängen eller ta en lång och skön promenad. Om du tar hand om dig själv, tar du också hand om ditt barn.
Prata. Tala om din rädsla och oro inför framtiden med dina vänner. Se också till att kommunikationen mellan dig och din partner fungerar bra. Du kommer att behöva din partners stöd, och du kan bara få det om du är öppen med vad du känner.
Fundera på terapi eller rådgivning. Om du försökt att komma ur nedstämdheten på egen hand i två veckor och inget verkar fungera, kan det hjälpa att prata med en psykolog eller terapeut. Du behöver hitta någon som du trivs med och litar på. Du kanske också behöver ett antidepressivt läkemedel – det finns sådana som gravida kan ta. Tala med din läkare eller barnmorska.

När finns det anledning till oro?

Om du har självmordstankar, känner dig förvirrad och inte klarar av dina dagliga åtaganden eller om du får panikattacker, ska du omedelbart tala med din barnmorska eller läkare. Att gå till en psykolog eller terapeut är inget tecken på svaghet, tvärtom. Det är ett tecken på att du är en bra mamma som är beredd att göra något för att du själv och ditt barn ska må bra.


Sommar, regn & dålig uppdatering

Förstår inte hur svårt det kan vara att uppdatera denna blogg?
Jag har verkligen ingen tid alls till att skriva, har så mycket annat att göra nu.
Måste skärpa mig!
 
Som sagt var det evigheter sen jag skrev sist och väldigt mycket har hänt sen dess.
Vet inte hur jag ska få med allt i ett, lägger in några bilder i detta inlägg & bara skriver några rader istället.
Hur som helst tycker jag att denna sommar har varit hur tråkig som helst, har i stort sett regnat hela tiden & vi har inte kunnat göra klart verandan ute som planerat. Jag hoppas verkligen att solen kommer nu i augusti istället så jag får måla klart allting ute, blir ju så fint när man väl är klar.
Inne har det iallafall hänt någonting, panelskivorna är satta, tapetseringen är klar, vaggan är färdig målad, Melvins rum är färdigt och det är bara några få saker kvar att göra i bebisens rum & sen är det också färdigt.
Ska ta och göra klart det nu i veckan, sedan måla lite lister och don som ska upp här inne, sen är det KLART!
Dock fick vi ett nytt rum att tapetsera då vi av någon anledning har rödvin över väggen i det rummet, tyvärr hade vi inga gamla tapeter kvar som passar där, så det är bara att tapetsera om allting. Dock får jag nog överväga att göra det senare någon gång, min sambo tycker nämligen inte att jag ska göra det nu under graviditeten. Men jag vill ju ha det snyggt och fint, så vi får nog allt se hur det blir med den saken ;)
 
Graviditeten fortsätter som vanligt & allting ser bra ut nu.
Var på TVK för ett tag sen och h*n följer sin kurva perfekt :) dock har h*n vänt sig med huvudet uppåt nu istället & jag hoppas verkligen att bebisen vänder sig rätt snart, nu har den bara 1 vecka på sig att vända sig rätt, annars blir det vändningsförsök & det vill jag verkligen inte!
Peppar, peppar så fixar bebis det själv :)
Börjar dock få panik, tiden går för fort & jag har knappt insett själv att vi snart ska ha barn igen.
Jag som vill njuta och ta vara på graviditeten, men den tiden har inte funnits och gör inte just nu heller & med tankte på att man har fullt upp med Melvin hela dagarna så går tiden ännu fortare.
Idag är det 43 dagar kvar tills den 4 september, så snart är våran bebis här iallafall :)
 
Och på tal om barn, Melvin växer så det knakar.
Han har blivit så stor och utvecklas så fort just nu & det känns så konstigt att han snart blir ett år & storebror! Det känns som att det var nyss han kom till världen, mammas & pappas pojke! :)
Han pratar mer och mer nu, pekar, förstår, han försöker lära sig gå och hitta balansen, han är smart och tar sig ur barnvagnen själv då han kryper ur selen, han klättrar ur matstolen & gåstolen.
Tro mig, denna gosse är inte dum! Han är en riktig liten busunge och gör bus såfort ingen ser på :) Underbara barn :) ! Ska försöka hitta på något roligt med honom nu i augusti då Per får semester, så vi kan göra någonting speciellt med Melvin, vilket han säkert skulle uppskatta! :)
Mormor & Morfar tog med honom på cirkus och han tyckte det var jätte roligt med alla djuren, visst han kanske inte förstår helheten, men han tyckte iallafall om det & jag tycker att man kan hitta på roliga saker med barnen fast dom inte förstår allt av det :)
 
- EmilMelvinBerglund (`v´)
 
- EmilMelvinBerglund (`v´)
 
- EmilMelvinBerglund (`v´)
 
- EmilMelvinBerglund (`v´)
 
- EmilMelvinBerglund & lilla Lowa (`v´)
 
- EmilMelvinBerglund & lilla Lowa (`v´)
 
- EmilMelvinBerglund & lilla Lowa (`v´)
 
- EmilMelvinBerglund & lilla Lowa (`v´)
 
- EmilMelvinBerglund & Litenberglund (`v´)
 
- Vincent (`v´)
 
-Vincent (`v´)
 
- Vincent (`v´)
 
- EmilMelvinBerglund (`v´)
 
- EmilMelvinBerglund (`v´)
 
- EmilMelvinBerglund (`v´)
 
- EmilMelvinBerglund (`v´)
 
- EmilMelvinBerglund (`v´)
 
- Texas (`v´)
 
- Texas (`v´)
 
- Min Per (`v´)
 
- Min Per (`v´)
 
- Texas (`v´)
 
Nu har jag iallafall laddat upp några kort & ni får nöja er med det!
Uppdaterar snart igen, LOVAR!
Nu ska jag laga mat åt lilleman som precis vaknade!
 
/ LouiseHelenBerglund.

RSS 2.0